Varför du ska använda WordPress

Vår allas favorit plattform WordPress är byggt på öppen källkod, så kallad Open Source, vilket innebär att du inte behöver betala några licenser eller underhållsavgifter.

Ursprungligen var WordPress ett bloggverktyg men eftersom systemet blivit så populärt så används det idag som ett fullskaligt publiceringssystem (CMS). WordPress är världens största publiceringsplattform och det är så flexibelt och utbyggbart att det stort sätt går att bygga vilken typ av hemsida som helst.

Det bästa med WordPress förutom att den är så enkel att använda är att det finns en väldigt stor användarbas som utvecklar tillägg (plugins). Detta innebär att oavsett vilken funktion du söker så finns det troligen en färdig lösning som kan anpassas till just er hemsida. Exempel på tillägg är olika kontaktformulär, bildgallerier, sökmotoroptimering, lösenordsskydd, statistik, reklam, Twitter och mycket annat.

Kan jag sköta en hemsida med WordPress själv?

Det kan du absolut göra. Om du inte har någon vana alls med hemsidor så kan det vara lite krångligt att komma igång i början fast så är det med alla system. En sak som är viktigt är att WordPress uppdateras kontinuerligt och varje år så kommer en ny version med större ändringar. Detta är såklart riktigt bra för WordPress blir bara bättre och bättre och säkrare. Problemet är att alla plugins och teman inte alltid uppdateras så de kan sluta fungera och designen på hemsidan kan se konstig ut. Detta gäller främst gratisversion av plugin och teman. Om du inte uppdaterar WordPress så kommer den sannolikt bli hackad förr eller senare så det är viktigt att göra det hela tiden. Detta gäller även andra CSM som joomla.

Innan man uppdaterar WordPress till en ny version med större ändringar, exempelvis från 4.x till 5.0, så är det säkrast att ta en backup först. Detta är något de flesta inte vet hur man gör och ännu mindre hur man återställer från en backup. Så allt är inte problemfritt men jag kan hjälpa till med sådant som du inte känner dig säker på. Kontakta mig gärna så berättar jag mer.